לב טוב

"אמר להם (רבן יוחנן בן זכאי): צאו וראו, איזוהי דרך ישרה, שידבק בה האדם. רבי אליעזר אומר: עין טובה, רבי יהושע אומר: חבר טוב, רבי יוסי אומר: שכן טוב, רבי שמעון אומר: הרואה את הנולד, רבי אלעזר אומר: לב טוב. אמר להם: רואה אני את דברי אלעזר בן ערך מדבריכם, שבכלל דבריו דבריכם" (אבות פרק ב' משנה ט').
כבר אמרו חכמינו ז"ל, כי לב טוב זו אחת מהתכונות החשובות ביותר לאדם, שמוביל אותו בדרך ישרה.
לא פלא, אפוא, שזו אחת התכונות שחשוב שיהיה לכל אחד מבני הזוג בקשר זוגי.
לב טוב מאפשר את הנתינה, שהיא הבסיס לזוגיות, מאפשר את ראיית האחר, ומאפשר את קיום המצווה: "ואהבת לרעך כמוך", עליה אמר רבי עקיבא, שהיא "כלל גדול בתורה".
אחת ההמלצות שאני נותנת לא פעם, לזוגות שבאים אלי היא, 'פשוט' לקיים את מצוות "ואהבת לרעך כמוך".
"אם כך תעשו, בטוחה אני, כי תהיה לכם זוגיות נפלאה".
אך לא פעם אני נתקלת בתופעה 'מוזרה'. זוגות מתוקים, שמחוץ לזוגיות שלהם עוסקים במקצועות שהם כל כולם גמילות חסד (ויש לא מעט מקצועות כאלה), או זוגות שכלפי חוץ הם זוגות תורמים ונותנים למשפחה ולקהילה. אבל, לעיתים, אותם האנשים משום מה, לא 'רואים' את בן הזוג שלהם. משום מה, הלב הטוב שלהם ממוקד בנתינה מחוץ לבית, אך בתוך הבית הם מתנהגים באופן שונה ולפעמים אף ממש הפוך.
לעיתים 'אנשי הנתינה' שוכחים לשאול את בן/בת הזוג, אם זה בסדר שהם ילכו לעזור/להתנדב/להתגייס לטובת אירוע חיצוני. הם מתגייסים למשימה, ושוכחים להתייעץ במי שנשאר בבית, ומגבה אותם.
פעמים רבות זה מייצר תחושה קשה אצל מי שנשאר בבית. לעיתים הם גם מתנדבים על חשבון עשייה של בן/בת הזוג, מבלי להתייעץ איתו.
למשל: בן הזוג יכול להתנדב להכין ארוחה למשפחה שזקוקה לכך, בגלל אֵבל או שמחה, אבל בת הזוג היא זו שתצטרך להכין (או להיפך). או: בן זוג שממהר לעזור לשכן שזקוק לכך, וכשהוא חוזר שוכח לעזור לאשתו במטלות הבית השונות (או להיפך).
יש משהו בעזרה כלפי חוץ שהיא לפעמים קלה יותר, היא בדרך כלל חד פעמית, פעמים רבות מקבלים עליה הוקרה או מילות תודה והערכה, והתחושה היא שכיוון שלא הייתי חייב לעשות אותה (ועשיתי), יש לי תחושה טובה של סיפוק.
להבדיל, כשבתוך הבית פנימה אישה מציעה לבעלה עזרה במטלת בית כזו או אחרת (או להיפך), בדרך כלל זה לא חד פעמי, ולצערי, בדרך כלל מילות ההוקרה והתודה שמתלוות לעשייה הן מעטות, דלות ולעיתים אף חסרות.
אני רוצה להסב את תשומת הלב ולהציע שהלב הטוב שלכם יבוא לידי ביטוי בראש ובראשונה לבני זוגכם, לילדים, ולסביבה הקרובה, ובוודאי שהלב הטוב שמופנה כלפי חוץ, לא יבוא על חשבון הלב הטוב שבבית.

אנו נמצאים בעיצומם של 49 ימי ספירת העומר. 49 = לב טוב.
ל"ג בעומר מגיע אחרי ל"ב ימים, ולאחריו נשאר לנו לעבוד על ה'טוב'. שנזכה בעז"ה להגיע בסוף הימים הללו ללב טוב ולתיקון כל המידות של הספירה, או אז נהיה מוכנים לקבל את התורה, בבחינת דרך ארץ קדמה לתורה.

המאמר הזה סוגר רצף של מאמרים בהם עסקתי בדברים שחשוב בעיניי שיהיו בקשר זוגי מיטבי:
יכולת שיח והקשבה
עולם ערכים בסיסי משותף
רמה אינטלקטואלית יחסית דומה
טוב לב
גמישות
הומור
מקווה, שהדברים יסייעו לאלה שנמצאים עתה בשלב הזה בחייהם, כמו גם להוריהם שישכילו להדריך אותם כראוי בשלב המרגש והמשמעותי בהם הם נמצאים. בהצלחה!
. . .
הכותבת: אורית לם
יועצת זוגית
יועצת מינית
ומדריכת כלות
פלאפון: 054-4926371
מייל: orit.lamm@gmail.com