הילָחם או בְּרח

בעבר הרחוק, כשהאדם היה חי בטבע, הוא התמודד עם מצבים מסַכְּני חיים, כמו למשל מפגש עם נמר רעב. במקרה שכזה היו לאדם שתי דרכים עיקריות להתמודד עם הנמר ועם שאר האיומים הפיזיים הללו: להילחם כנגדו, או לברוח כדי להציל את חייו. במשך השנים האדם התפתח, עבר להתגורר בבתים, פיתח חברה מודרנית – וכך הוציא את עצמו ממצב הסכנה התמידית שאפיין את החיים בטבע. אולם אותם מנגנוני הגנה, לחימה או בריחה, נותרו עימנו, וכיום באים לידי ביטוי, כאשר אדם נכנס לחרדה. למרות שרובנו מכירים את המושג "הילחם או ברח", כדאי לדעת שיש אפשרות נוספת, והיא: "לקפוא". שלוש האפשרויות  כתגובה למצב סכנה קיומי מכונה "שלשת האֶפִים" – F..F.F Fight -, Flight, Freeze, ובתרגום לעברית: הילחם, ברח או קְפָא. 

מומחים רבים טוענים שקיים F רביעי -Faint , שהוראתו היא: להתעלף. כאשר רמת החרדה גבוהה מזו שהגוף והנפש יכולים להכיל, אנשים מסוימים יתעלפו. ויש מדברים גם על F חמישי, שמשמעותו: ריצוי – Fawn. כל מנגנוני החרדה קיימים אצל כל האנשים, ובמצבים שונים יכול אדם אחד להגיב בדרכים שונות. במקביל, לכל אדם יש מנגנון אחד, שחוזר אצלו יותר מהאחרים. כאשר אנו נחשפים לסכנה, בשלב הראשון הגוף פועל אינסטינקטיבית כמעט ללא הפעלה של שיקול דעת. בשמחת תורה כולנו חווינו פחד וחרדה, וכל אחד מאיתנו יודע כיצד הוא הגיב. עתה אנו נמצאים בשלב השני; הסכנה הראשונה חלפה, ואנו ממשיכים להתמודד עם הקושי, הפחד, המתח והכאב. המוח הגדול מעורב בהתמודדות הזו, ואנו יכולים, במידה מסוימת, לנתב אותו לבחור דרך התמודדות שתיטיב עימנו. מהן האפשרויות שעומדות בפנינו, כדי להתמודד באופן מוצלח עם הקושי והפחד, שהפכו להיות דיירי קבע בליבנו ובראשנו?


איך מתמודדים? 

עדיין קיימות לרשותנו שלוש האפשרויות: יש כאלה שנלחמים, יש כאלה שבורחים מהמציאות הבלתי אפשרית הזאת, ויש כאלה שמרגישים קפואים ומנותקים מהמציאות, עד כדי חוסר תפקוד, בלבול, ושכחה של שמות, משימות והתנהלויות שגרתיות. חשוב לציין, שכל אחד מאיתנו יכול לנוע בין תגובה אחת לשנייה בימים שונים, וכתגובה לאירועים שונים, אך סביר להניח, שיש לכל אחד מאיתנו מנגנון אחד שיותר אופייני לו. בתור בני-זוג, חשוב לדעת, שכל אחד מכם חווה את המציאות באופן שונה ומתמודד בדרך שונה. שתפו זה את זו בדרך ההתמודדות שלכם, כבדו זה את זו בדרך ההתמודדות השונה, ובעיקר, נסו לעזור ולתמוך אחד בשני.


בנוסף לשלושת ה"אפים" המוכָּרים ברצוני להציג אפשרויות נוספות, שיכולות להקל במידת מה את ההתמודדות שלנו בימים הקשים שאנו חווים, ולאפשר לנו לקום בבוקר ולתפקד. אומנם 'עברית שפה יפה', אבל האות F ממשיכה ללוות אותנו גם בחלק מאפשרויות שאציג להלן.


להתחבר - Friendship בע"ח מתלהקים או מתקבצים בעת סכנה, דבר שמאפשר לכל אחד מהפרטים בקבוצה להיות מוגן טוב יותר. תופעה זו מכונה flocked – להתקבץ, ואצלנו אפשר לקרוא לזה – להתחבר; להיות ביחד בחברות כנה ואמיתית - Friendship. תחושת האחדות מאפשרת לנו להרגיש תומכים ונתמכים בקהילה מוגנת ומגוננת. נסו ליצור מפגשים חברתיים, ארוחות משותפות, ושיח עם אנשים שקרובים אליכם.


להאמין - Faith חיזוק האמונה בבורא עולם, בהשגחה, כוונה יתרה בתפילה, אמירת תהלים, הוספה של לימוד תורה, יכולה גם היא לעזור, וגם היא באות F – Faith – שמשמעותה אמונה.


למצוא משמעות - Find כולנו רואים וחווים את רוח ההתנדבות הפועמת בכל חלקי העם. הנתינה לאחֵר יוצרת משמעות, והמשמעות מסייעת לנו להתגבר על הפחד והקושי. אחרי שעשינו משהו טוב: - אפינו עוגה, התקשרנו לחברה, התגייסנו לשמור ביישוב, תמכנו במישהו שהיה זקוק לכך - אנו מרגישים בעלי משמעות, ומתוך כך מצליחים להרים את ראשנו, לעסוק בדברים חשובים ולדחוק מעט את הפחד והקושי. הפסיכואנליטיקאי ורופא הילדים הבריטי ד"ר ויניקוט היה פעיל מאוד בשיקום נשות בריטניה אחרי מלחמת העולם השנייה. הוא שם לב, שנשים שלא היו מרוכזות רק בשבר האישי שלהן, אלא עסקו בעזרה לנשות הקהילה שלהן, השתקמו טוב ומהר יותר מהמשבר האישי שחוו. לדבריו, אדם שתורם למציאות את כוחות החיים שלו דווקא ברגעי משבר, הוא אדם חזק יותר, ובריאותו הנפשית בהכרח רק תלך ותתעצם.


לצחוק - Fun אין כמו הומור לעזור לנו להתרחק מעט מהקושי, ולו לזמן קצר, לצבור כוחות, ולהעלות את המורל. אומנם, לפעמים אנחנו מרגישים 'לא נעים', שבמצב הזה אנחנו מרשים לעצמנו לצחוק, אבל כנראה, שאין לנו ברירה. עלינו להרשות לעצמנו מידה ראויה של הומור, כדי שלא  נשקע במרה שחורה ובדיכאון, במצב בו לא נוכל לתפקד ולעשות את מה שעלינו לעשות, ואת מה שהחיילים האמיצים והאהובים שלנו נלחמים עבורו.


נסיים בהמלצה האחרונה, ולמי מכם שזה יעזור - מה טוב. 

איש אחד יצא עם הכלב שלו לספארי באפריקה. יום אחד הכלב הלך לאיבוד ביער. פתאום רואה הכלב, נמר שמתכוון לטרוף אותו. הוא חושב במהירות מה לעשות: "יש לי 2 אפשרויות: או לוותר ולראות את הסוף שלי, או להילחם על חיי". אבל איך ?הוא חשב לעצמו. לפתע, הוא רואה עצמות על האדמה. הכלב מתיישב לידן עם הגב לנמר, תופס עצם בפה, וכשהנמר מתקרב, אומר הכלב בקול: “זה היה נמר ממש טעים, מעניין אם יש עוד כאלה נמרים טעימים באזור”. שומע הנמר את הכלב, עוצר כשעל פניו מבט של אימה: "זה היה קרוב…”, חשב הנמר, “הכלב הזה כמעט אכל אותי”, והנמר הסתובב וברח מהמקום. 

מענפי עץ שעמד בסמוך, ראה קוף את הכול, והחליט שזו הזדמנות טובה בשבילו, לטפח יחסים טובים עם הנמר. רדף הקוף אחרי הנמר, וסיפר לו, שהכלב 'עשה ממנו צחוק'. הנמר התעצבן, ואמר לקוף לשבת לו על הגב, כדי שיבוא איתו, ויראה איך הוא עושה מהכלב צחוק גדול יותר. הכלב, שעוד לא הספיק להירגע, רואה את הנמר חוזר, כשהקוף על הגב שלו. במקום לברוח, החליט הכלב שוב להתיישב עם הגב כלפי תוקפיו, ולפני שהגיעו אליו, אמר בקול גדול: "איפה הקוף המעצבן הזה?! לפני חצי שעה ביקשתי ממנו, שיביא לי עוד נמר…” ושוב, הנמר נס בבהלה תוך שהוא מנער מגבו את הקוף הבוגדני.

. . .

הכותבת: אורית לם

יועצת זוגיתיועצת מינית

ומדריכת כלות

פלאפון: 054-4926371

מייל: orit.lamm@gmail.com

 

טקסט לדוגמא