בן 18 לחופה?

בן 18 לחופה?

שילה כץ - מנהל היחידה ללימודי חוץ, גבעת ושינגטון, ויועץ נישואין וזוגיות

לכבוד ט"ו באב.

כיום רווחת המושג "רווקות מאוחרת."

על מנת שכולם ידעו במה המדובר, קצת נתונים אודות אותה "רווקות מאוחרת,"

  • בשנת 1970 שיעור הרווקים בגילאי 25-29 בישראל עמד על 28%;
  • בשנת 2016 שיעור הרווקים בגילאי 25-29 בישראל עמד על 62%!
  • בשנת 1970 שיעור הרווקות בגילאי 25-29 בישראל עמד על 13%;
  • בשנת 2016 שיעור הרווקות בגילאי 25-29 בישראל עמד על 46%!

בנוסף,

  • גילם הממוצע של הנישאים לראשונה בישראל בשנת 1970 היה  25 שנים לגברים, ו-22 לנשים!
  • גילם הממוצע של הנישאים לראשונה בישראל בשנת 2016 היה 28 שים לגברים, ו-25 שנים לנשים!

התופעה של נישואין מאוחרים, רווקות מאוחרת, איננה תופעה ייחודית לעם היושב בציון. כל העולם, כולל העולם הערבי, מתמודד עם התופעה הנ"ל.

כיום, יש כבר שיח של צעירים "שאינם מאמינים בתא משפחתי." אמנם שיח זה טרם חדר לחברה הישראלית בצורה משמעותית, אך ניתן כבר במקומות שונים לשמוע ולקרוא אודות ה'אידיאולוגיה' של שיח נוראי זה.

כותרת המאמר הינה מובאה מתוך מסכת אבות (ה', כ"א) המביאה את תמצית תפיסת היהדות בנושא. אינני פוסק הלכה, אך דומני  שהמשנה לא קובעת את גיל 18 כחובה מוחלטת. לדעתי, משנה זאת שדנה בחובות האדם לפי גדילתו בשנים הינה המלצה טובה ונכונה של נתינת כיוון ברור ביחס להתקדמות האדם בחייו הלימודיים והאישיים.

אינני ממליץ לאף אחד להתחתן בגיל 18! אך אני כן ממליץ לרצות ולהתחתן (הרבה) לפני גיל 28!

אריק אריקסון, פסיכולוג יהודי אמריקאי (1902 - 1994) שהוא אבי "תאוריית השלבים" בפסיכולוגיה ההתפתחותית, כתב כי האדם עובר במהלך חייו 8 שלבים מינקות ועד שיבה.

השלב השישי נקרא "שלב הבגרות המוקדמת" (גיל 18- 35). אריקסון כותב כי בשלב זה יש עימות בין אינטימיות לבין בדידות. בשלב זה, האדם מנתק את קשריו התלותיים מהמערכות עליהן נשען בשלבים המוקדמים יותר של חייו, ועתה הוא עומד 'בזכות עצמו' הן בפן היצרני (התחום התעסוקתי) והן בפן האינטימי (בתחום הזוגיות).

מימד האינטימיות – זוגיות – לדברי אריקסון, מחייב להביא איתו בגרות המתבטאת בערכים שונים כגון: אכפתיות, מחוייבות, קירבה, חום וביטחון. ככל שהאדם מתקדם בשלב הזה ללא הפן הזוגי, רגש הבדידות גובר.

לרגש הבדידות הגובר מחירים שונים הן לאדם עצמו, הן למשפחתו והן לחברה כולה.

הרווקות המאוחרת מעודדת, בין השאר את הבדידות (אף שאין הדבר נעשה בכוונה). הרווקות המאוחרת הינה טרנד לא בריא בראש ובראשונה לרווקים עצמם, אך גם לנו כחברה (דתית) היא איננה עושה טוב.

כולנו חייבים לעמול ולעזור לכל אלה המעוניינים להתחתן, ולעשות השתדלות בכדי שימצאו את "אבידתם" בגיל המתאים לפני שהרגשת הבדידות על כל תופעותיה תהפוך דומיננטית.


הכותב הינו בעל קליניקת "מיזוג" – זוגיות. העצמה. התחדשות.
מעביר הרצאות וסדנאות, לזוגות, רווקים ורווקות.
לתגובות: 054-7002069 / meezoog1@gmail.com