אקורד הסיום

בס"ד ערב ראש השנה תשפ"ג

מוזיקה. 

איזה עולם נפלא ועשיר. עולם של סולמות, תווים ואקורדים. עולם של אוקטבות דייזים ובמולים. עולם של פורטה ופיאנו. כר נרחב לדימויים שנוגעים בחיים. המוזיקה בכוחה לחדור היישר אל הלב, לפתוח שערי דמעה והרהורי תשובה. גם ללא מילים (ואולי בעיקר ללא מילים) - יש במוזיקה כוח. מי שראה נגן שמתכונן לנגן רואה את ההשקעה עוד בטרם נשמע הצליל הראשון. הוא מכוון את הכלי, מוצא תנוחה נוחה לישיבה ולאחיזה של הכלי, מתרכז ו... מתחיל לנגן. אך לא פחות חשוב מאיך מתחילים, חשוב גם כיצד מסיימים. 

חדי העין יוכלו לראות ולחוש את רגעי הסיום מתקרבים, את הדריכות, את הריכוז ואת אקורד הסיום מגיע. האקורד שימשיך להדהד ברחבי האולם ובמרחבי הלב גם כשהמנגינה תפסיק להתנגן. ומה איתנו? האם הקדשנו די זמן למחשבה על אקורד הסיום של השנה שלנו? האם אנחנו מתכוננים לקראתו? רבים מאיתנו כבר עסוקים בימים אלה בשאלה איך להתחיל את השנה החדשה, חושבים על ההזדמנויות החדשות העומדות בפתח, ומנסים לבחור את הדרך בה נרצה ללכת בשנה הקרובה. אך מה לגבי סיום השנה?


רגעי שיא ורגעי סיום 

כאשר אנחנו יוצאים לחופשה או לטיול, מארגנים אירוע, או חווים כל חוויה אחרת, אנו נחשפים לאירועים רבים וקטנים, שמצטרפים בסופו של דבר לחוויה הכוללת של האירוע. בסוף הטיול, החופשה או האירוע לא נזכור את כל הפרטים, אלא רק את חלקם, והחלקים הללו יעניקו את הגוון הסופי של החוויה כפי שתיצרב בזיכרון שלנו. מה הם הדברים אותם סביר שנזכור? מה ייצרב בתוכנו ומה לא? בדרך כלל, שני דברים נזכור לאורך זמן: את רגעי השיא ואת רגעי הסיום.  'רגע שיא' הוא רגע שכיף להיזכר בו. 'רגע שיא' יכול להיות חלק מחוויה, למשל: להגיע לפסגת הר לאחר טיפוס ארוך וקשה, או חוויה מיוחדת במהלך החיים, כמו: חתונה או לידה. 'רגע שיא' מאופיין בתחושת התעלות או חוויה עוצמתית שנחקקת בליבנו ונזכרת לאורך זמן.  רגע נוסף אותו נזכור לאורך זמן הוא רגע הסיום. אם היינו שלושה ימים בחופשה, והמרכיב האחרון לא היה מוצלח (המסלול היה קשה, האתר לא היה אטרקטיבי, לילדים לא הייתה סבלנות וכד'), יש סיכוי שהטיול ייזכר כלא מוצלח במיוחד. להבדיל, אם הסוף היה טוב (היה מצב רוח טוב, האתר היה נפלא, מזג האוויר האיר לנו פנים וכד'), הטיול או החוויה תיזכר כולה כטובה. הדבר דומה למנגינה או יצירה שאנו שומעים, שמסתיימת באקורד סיום. אקורד הסיום ימשיך להדהד בתוכנו, גם כאשר המנגינה תפסיק להתנגן. אם אקורד הסיום יהיה צורם, נזכור את כל היצירה כלא מוצלחת, אך אם האקורד יהיה הרמוני ונעים לאוזן, הצליל 'ילך' איתנו, ונרצה לשוב ולשמוע את היצירה. אם 'נלך' עם ההשוואה בין מוזיקה לחודשי השנה, נוכל לראות שיש קווי דמיון ונקודות משיקות. בסולם מוזיקלי שמשתרע על פני אוקטבה יש 12 צלילים: 7 צלילים 'טבעיים' ועוד 5 שמהווים את חצאי הטונים (דייז ובמול). 12 תווים כנגד 12 חודשי השנה (אמנם השנה הייתה מעוברת, אבל תמיד אפשר להוסיף את התו שפותח אוקטבה חדשה). התווים מצויים בסולם, בדיוק כמו שאנו בבחינת 'סולם מוצב ארצה, וראשו מגיע השמיימה'. כאשר משלבים מספר תווים ומנגנים אותם ביחד - זהו אקורד. אקורד הסיום של היצירה משאיר רושם. לפעמים יכולים להיות זיופים, אך אם היצירה תסתיים באקורד סיום מרשים, יש סיכוי שנזכור את היצירה בצורה חיובית.


הימים האחרונים של השנה 

אנו נמצאים בימים האחרונים של השנה, ויש לנו הזדמנות לסיים את השנה בצורה טובה עם אקורד מנצח שמצלצל היטב. לקראת הסוף כבר אין לנו השפעה על רגעי השיא שהיו, אך יש לנו השפעה משמעותית על הסיום. גם אם החוויה לא הייתה כל כך טובה, יש באפשרותנו לבצע לקראת הסוף שינוי, לעשות משהו, שבזכותו הכל ייזכר לטובה (או, חס וחלילה, אם הסוף יהיה גרוע, יש סיכוי שכך תיזכר השנה כולה). הבה ננצל את הימים האחרונים לחוויות טובות, שייזכרו הן כרגע שיא והן כאקורד הסיום. אז לקראת ראש השנה עצרו לרגע את ההכנות, את הקניות והבישולים. שבו יחד על כוס קפה, ורשמו על דף את רגעי השיא שהיו לכם השנה. שתפו זה את זה במה שכתבתם. מעניין יהיה לראות: האם כתבתם דברים זהים? האם רגעי השיא שבחרתם משותפים לשניכם? האם למי מכם היו רגעי שיא שבן/בת הזוג לא ידעו כלל על קיומם או שנשכחו? 

שתפו את בן הזוג מה היה עבורכם משמעותי ברגעים שבחרתם. חשבו האם תוכלו לדאוג גם השנה לרגעי שיא דומים או אחרים. בנוסף, חשבו על אקורד הסיום בו תרצו לסיים את השנה הנוכחית ויישמו אותו. הימים בהם אנו נמצאים הם ההזדמנות האחרונה שלנו לעשות סיום מרגש, חיובי ומשמעותי למנגינה שניגַנּוּ השנה ולשלבים עליהם טיפסנו בסולם. בחרו את התו או האקורד בו תרצו לסיים את הלחן, ונגנו אותו בעוצמה ובביטחון. נסו לסיים את השנה בצורה טובה, במצב רוח טוב, בבקשת סליחה הדדית, בפיוס, בחיבוק ובמילה טובה. מאמץ קטן, שינוי מהלך, יעזרו לנו לזכור את כל השנה כולה כחוויה טובה, מעצימה וחיובית. 

היום זה היום! 

שיהיה סוף טוב לשנה טובה ומתוקה.

 

הכותבת: אורית לם

יועצת זוגית

יועצת מינית

ומדריכת כלות

פלאפון: 054-4926371

מייל: orit.lamm@gmail.com