קורונה

קורונה

שילה כץ - מנהל היחידה ללימודי חוץ, גבעת ושינגטון, ויועץ נישואין וזוגיות

העולם כולו בבהלה (מוצדקת) מנגיף הקורונה, וירוס שתקף בעיקר חיות ולאחרונה ככל הנראה עבר מחיות נגועים שנרכשו לצורך אכילה בשוק לחיות בר בווהאן, סין, לבני אדם, ומשם לעולם כולו, כולל ישראל.

כבר יותר מ-40 מיליון אנשים מדווחים כמי שנדבק בנגיף ברחבי העולם ויותר ממיליון אנשים מתו ממנו. בזמן כתיבת מאמר זה (אוקטובר 2020), בישראל יותר מ-300,000 אנשים נדבקו, מאות אלפי אנשים שהו ושוהים בבידוד, ולמרבה הצער יותר מ-2,200 איש נפטרו מהנגיף. זאת ועוד, הסוף עדיין לא נראה באופק הקרוב.

מעבר לזהירות הנדרשת, קיים מספר דברים חיוביים שאפשר ללמוד מנגיף הקורונה עבור חיי הזוגיות.

  • קורונה מלשון 'crown,' 'כתר.' בהסתכלות במיקרוסקופ הבליטות היוצאות מתאי הווירוס מעניקים לתאים מראה של מעין כתר. הזוגיות חייבת לקבל מעמד של מלוכה בעיני בני הזוג עצמם.
  • כתבתי בעבר על אודות זוגיות = מלכות. כמה חשוב ששני בני הזוג ירגישו בעצמם הרגשת חשיבות ובני מזל שנפגשו ויצרו יחד זוגיות. הגמרא במסכת בבא מציעא (קיג:) אומרת, "כל ישראל בני מלכים הם." כל אחד מבני הזוג צריך להתייחס אל האחר כבן מלוכה ומתוך גם לקבל יחס של מלך.
  • כיום, בקהילה הרפואית יש הסוברים שלנגיף הקורונה יכולת דגירה של עד 14 יום. בחיי הנישואין יש משמעות רבה לתקופה של כ-14 יום. כל זוג חווה את ההפרדה של כ-14 יום, ולאחריה את החיבור מחדש. הדגירה השקטה של הנגיף שבה הוא פועל ומשפיע על הגוף דומה לתקופת הריחוק הגופנית של בני הזוג. יש בתקופה זו פעימה פנימית לקשר, יש חיות פנימית הצמאה למגע, יש כמיהה להתחברות של שני בני הזוג. חשוב לנצל זמן זה לחיבור אמיתי ונאצל.
  • בידוד של 14 יום – בשל תקופת הדגירה של הנגיף, ליתר ביטחון קבעה המערכת הרפואית תקופת בידוד של 14 יום עבור מי שנדבק בנגיף או מי שבא במגע עם אדם שנדבק בו. כאמור, בחיי הנישואין יש משמעות רבה לתקופה של 14 יום. כל זוג חווה את ההפרדה של כ-14 יום ולאחריה את החיבור מחדש. תקופת ההפרדה דומה לבידוד, מצב שבו בני הזוג, האיש והאישה, נמצאים זה ליד זה. זהו הזמן האידיאלי להתחדשות, למחשבה, להוספת רגש ואהבה ללא מגע, לשיח של ערכים וחוויות, לקרבה אמיתית ללא קשר פיזי.
  • רבי נחמן מברסלב כותב, "ההִתְבּוֹדְדוּת הוּא מַעֲלָה עֶלְיוֹנָה וּגְדוֹלָה מִן הַכֹּל. דְּהַיְנוּ לִקְבֹּעַ לוֹ עַל כָּל פָּנִים שָׁעָה אוֹ יוֹתֵר לְהִתְבּוֹדֵד לְבַדּוֹ בְּאֵיזֶה חֶדֶר אוֹ בַּשָֹּדֶה, וּלְפָרֵשׁ שִׂיחָתוֹ בֵּינוֹ לְבֵין קוֹנוֹ בִּטְעָנוֹת וַאֲמַתְלָאוֹת בְּדִבְרֵי חֵן וְרִצּוּי וּפִיּוּס, לְבַקֵּשׁ וּלְהִתְחַנֵּן מִלְּפָנָיו יִתְבָּרַךְ, שֶׁיְּקָרְבוֹ אֵלָיו לַעֲבוֹדָתוֹ בֶּאֱמֶת (ליקוטי מוהר"ן תנינא כ"ה)."
  • דווקא 'התבודדות,' ההפרדה הגופנית בין הבעל לאישה, היא הזמן להתקרבות ולהתקשרות בפן הנפשי.

הלוואי שתימצא במהרה הרפואה למגפת הקורונה, ונצליח כל אחד לדעת ולהרגיש את מעלות הבידוד והחיבור בחייו הזוגיים.


הכותב הינו בעל קליניקת "מיזוג" – זוגיות. העצמה. התחדשות.
מעביר הרצאות וסדנאות, לזוגות, רווקים ורווקות.
לתגובות: 054-7002069 / meezoog1@gmail.com